Miód manuka

Miód to produkt o wspaniałych właściwościach, często sięgamy po niego podczas przeziębień. Na świecie istnieje wiele rodzajów miodu jednak tym jedynym, najlepszym jest ten pozyskiwany z wyjątkowej rośliny, która znajduje się w Nowej Zelandii – jest to miód z manuki. Miód ten ma same dobroczynne właściwości. Jest on dobry na prawdę na wszystko.  Jest przeciwbakteryjny i przeciwgrzybiczy, podnosi naszą odporność oraz wzmacnia organizm. Używany jest również często do produkcji kosmetyków gdyż poprawia wygląd cery. By miód zachował swe właściwości nie można go rozcieńczać. Zaleca się jedzenie trzech łyżek miodu dziennie. Z krzewów Manuka pozyskiwany jest olejek o działaniu leczniczym. Czysty olejek jest wyjątkowo silnym antyseptykiem, jego działanie jest pięciokrotnie silniejsze niż penicyliny, ma właściwości antybakteryjne, przeciwgrzybiczne i przeciwzapalne. Może być wykorzystywany u osób chorych na cukrzycę, przy trudno gojących się ranach. Ma również zastosowanie przy odleżynach, opryszczce, bólach reumatycznych, infekcjach dróg oddechowych.