Na rynku mamy ogromny wybór różnego rodzaju produktów. Nie
raz sama zastanawiałam się czy wybrać produkt eko, czy też ten zwykły tańszy.
Mimo, iż produkty ekologiczne są droższe, cieszą się coraz większą
popularnością wśród osób, które cenią sobie zdrowie.
Dlaczego warto kupować takie produkty?
- nie zawierają one szkodliwych substancji ani konserwantów
- są wolne od nawozów sztucznych, antybiotyków, hormonów
oraz GMO
- zawierają mniej azotanów, azotynów i pestycydów
- wytwarzane są zgodnie z zasadą zrównoważonego użytkowania
zasobów odnawialnych
- produkty te są bardziej aromatyczne, mają wyraźniejszy
smak i zapach
- zawierają więcej witamin z grupy B, witaminy C oraz
niezbędnych aminokwasów, fosforu, magnezu i żelaza
- ekologiczne mięso oraz mleko posiada korzystniejszy profil
kwasów tłuszczowych
- nie zawierają sztucznych dodatków, barwników,
stabilizatorów, substancji emulgujących i powlekających, konserwantów,
wzmacniaczy smaku i zapachu
Przeglądając asortyment sklepu eko, widziałam produkty droższe
o maksymalnie 30% od tych tradycyjnych a pamiętajmy, że nasze zdrowie chyba
jest warte więcej. Wszystkie bio
produkty w takich sklepach pochodzą od certyfikowanych producentów, dzięki
czemu mamy 100% pewności, że są ekologiczne.
Produkty ekologiczne są specjalnie oznakowane, każdy z nich
zawiera charakterystyczne okrągłe logo zboża z kłosem w środku, poza tym na
opakowaniu znajduje się też:
- napis „Rolnictwo
ekologiczne – system kontroli WE”,
- znak „Rolnictwo ekologiczne”,
- nazwa oraz numer
upoważnionej jednostki certyfikującej, której podlega producent
- nazwa oraz adres producenta
Pamiętajmy by zwracać uwagę na wszystkie te elementy na
opakowaniu, ponieważ producenci żywności znaleźli lukę w prawie, która
dopuszcza, że produkt może być nazwany „ekologiczny”, mimo że został
wyprodukowany metodą tradycyjną i ze zdrowiem nie ma nic wspólnego.
Zwróćmy również uwagę na to, że co najmniej raz w roku
przeprowadzana jest kontrola gospodarstw ekologicznych. Podczas takiej kontroli
sprawdzane są nie tylko magazyny, pola, pastwiska czy maszyny, ale również
środki do produkcji surowców. Do kontrolowania upoważnione są jednostki
certyfikujące wyznaczane rokrocznie przez Ministerstwo Rolnictwa. W Polsce są
to m.in. Agrobiotest, Ekogwarancja PTRE, Bioekspert, Biocert.
Gdzie kupować bio produkty?
Na polskim rynku od jakiegoś czasu pojawia się coraz więcej
sklepów ze zdrową żywnością, to właśnie tam powinniśmy kupować takie produkty.
Jeżeli w waszej miejscowości nie ma jeszcze takiego sklepu przejrzycie Internet,
tam na pewno znajdziecie coś dla siebie.Wiem, co mówię, ponieważ sama odwiedzam w internecie sklep eko i mają świetny
asortyment.
Więc czy warto kupować ekologiczne produkty?
Ja uważam, że tak. Żywność ta nie zawiera substancji
toksycznych, składniki wchodzące w jej skład nie są modyfikowane genetycznie,
więc są warte swej ceny. Wiadomo też, że zdrowa dieta powinna opierać się na
jak najmniej przetworzonych produktach. Jest ona bardziej wartościowa i zasobna
w cenne składniki odżywcze, niż żywność powstająca w obecności sztucznych
nawozów itp. Dzięki temu na pewno będziemy zdrowi, dlatego warto by produkty
ekologiczne jak najczęściej gościły na naszym stole.
Etykiety: Kuchnia