Placki z dyni z suszonymi pomidorami

Jako że mamy sezon na dynię a także czas Halloween wszędzie tych warzyw (czy jak kto woli owoców) pełno. Ja i mój chłopak Halloween nie obchodzimy, za to bardzo lubimy placki z dyni, na które przepis zobaczycie w tym poście. Można je przygotować na słodko lub słono ale ja preferuję te drugie. Niedawno myślałam jak urozmaicić smak takich placków - tak więc przepis będzie na placki z dyni z dodatkiem suszonych pomidorów, które dodadzą im smaku i aromatu. Do placków polecam zrobić sos czosnkowy z dodatkiem limonki. No więc do dzieła...


blog lifestylowy

Składniki( Dla 3-4 osób):

Placki
-2 jaja
-1/2 małej lub 1/4 dużej dyni
-2-3 łyżki śmietany 12%
-około 7-8 suszonych pomidorów
-mąka (niecała szklanka)
-szczypta soli, pieprzu i cukru do smaku
-olej do smażenia

Sos
-3 ząbki czosnku
-1 limonka
-łyżeczka majonezu
-dymka lub szczypiorek
-6 łyżek jogurtu naturalnego lub śmietany
-szczypta soli i pieprzu

Zaczynamy od obrania dyni ze skórki oraz oczyszczenia z pestek. Kiedy już to zrobimy musimy dynię pokroić i zetrzeć na tarce na grubych oczkach.

dynia

Kroimy suszone pomidory. Następnie do miseczki z dynią wbijamy 2 jaja, dodajemy 2-3 łyżki śmietany 12%. Dorzucamy pokrojone pomidory i doprawiamy szczyptą soli, cukru oraz pieprzu. Mieszamy.

blog lifestylowy

Mieszając dodajemy po łyżce mąkę, aż do uzyskania zwartej konsystencji - tak aby ciasto nie było za rzadkie i łatwo się nakładało ale ostrożnie żeby mąki nie dodać za dużo. Mi mąki na taką ilość dyni schodzi zazwyczaj około szklanki. 

kuchnia

Mieszamy z mąką i wychodzi coś takiego:


Gotowe ciasto nakładamy na rozgrzaną patelnię z olejem i smażymy przez około pięć minut ( na złoty kolor).

placki z dyni

I gotowe :)

Sos czosnkowy z limonką

Do miseczki nakładamy 6 łyżek śmietany lub w wersji mniej kalorycznej jogurtu naturalnego.
Kilka łodyżek szczypiorku lub dymki kroimy. Czosnek wyciskamy przez praskę. Wrzucamy wszystko do miseczki. Limonkę sparzamy wrzątkiem i ocieramy skórkę na drobnej tarce. Wyciskamy z niej sok i łyżkę soku dodajemy do sosu wraz z otartą skórką. Dodajemy łyżeczkę majonezu i szczyptę soli oraz pieprzu. Mieszamy i sos gotowy :)



Na gotowe placki nakładamy sos. Ja lubię przyozdobić je także plasterkiem ogórka.


 Smacznego! 

Pozdrawiam,
I.

Etykiety: