Jako że mamy sezon na dynię a także czas Halloween wszędzie tych warzyw (czy jak kto woli owoców) pełno. Ja i mój chłopak Halloween nie obchodzimy, za to bardzo lubimy placki z dyni, na które przepis zobaczycie w tym poście. Można je przygotować na słodko lub słono ale ja preferuję te drugie. Niedawno myślałam jak urozmaicić smak takich placków - tak więc przepis będzie na placki z dyni z dodatkiem suszonych pomidorów, które dodadzą im smaku i aromatu. Do placków polecam zrobić sos czosnkowy z dodatkiem limonki. No więc do dzieła...
Składniki( Dla 3-4 osób):
Placki
-2 jaja
-1/2 małej lub 1/4 dużej dyni
-2-3 łyżki śmietany 12%
-około 7-8 suszonych pomidorów
-mąka (niecała szklanka)
-szczypta soli, pieprzu i cukru do smaku
-olej do smażenia
Sos
-3 ząbki czosnku
-1 limonka
-łyżeczka majonezu
-dymka lub szczypiorek
-6 łyżek jogurtu naturalnego lub śmietany
-szczypta soli i pieprzu
Zaczynamy od obrania dyni ze skórki oraz oczyszczenia z pestek. Kiedy już to zrobimy musimy dynię pokroić i zetrzeć na tarce na grubych oczkach.
Kroimy suszone pomidory. Następnie do miseczki z dynią wbijamy 2 jaja, dodajemy 2-3 łyżki śmietany 12%. Dorzucamy pokrojone pomidory i doprawiamy szczyptą soli, cukru oraz pieprzu. Mieszamy.
Mieszając dodajemy po łyżce mąkę, aż do uzyskania zwartej konsystencji - tak aby ciasto nie było za rzadkie i łatwo się nakładało ale ostrożnie żeby mąki nie dodać za dużo. Mi mąki na taką ilość dyni schodzi zazwyczaj około szklanki.
Mieszamy z mąką i wychodzi coś takiego:
Gotowe ciasto nakładamy na rozgrzaną patelnię z olejem i smażymy przez około pięć minut ( na złoty kolor).
I gotowe :)
Sos czosnkowy z limonką
Do miseczki nakładamy 6 łyżek śmietany lub w wersji mniej kalorycznej jogurtu naturalnego.
Kilka łodyżek szczypiorku lub dymki kroimy. Czosnek wyciskamy przez praskę. Wrzucamy wszystko do miseczki. Limonkę sparzamy wrzątkiem i ocieramy skórkę na drobnej tarce. Wyciskamy z niej sok i łyżkę soku dodajemy do sosu wraz z otartą skórką. Dodajemy łyżeczkę majonezu i szczyptę soli oraz pieprzu. Mieszamy i sos gotowy :)
Na gotowe placki nakładamy sos. Ja lubię przyozdobić je także plasterkiem ogórka.
Smacznego!
Pozdrawiam,
I.Etykiety: Kuchnia